SCHEEPSBLOG

181204 Relaxt eilandhoppen Kaapverdië

181204
04 december tot 15 december 2018
Palmeira, Sal, Kaapverdië
Palmeira, Sal, Kaapverdië

Willem Korbijn, Captain T.S. Eendracht

Reisverslag van de Schipper

10 December 2018
Willem Korbijn, Captain T.S. Eendracht
Dinsdag 4 december 2018 is de wisseldag voor bemanning en opstappers. De Eendracht ligt afgemeerd langszij de kade te Palemeira, op het eiland Sal. Sal is één van de Kaapverdische eilanden. Deze eilandengroep behoorden tot 1975 tot Portugal. Nu is het een zelfstandige republiek. Sal is het Portugese woord voor zout. Zout wordt gewonnen door zeewater in een soort ondiep meertje te laten verdampen en dan blijft er een laag zout over die dan opgeschept wordt en verkocht. Dit was hier vroeger het belangrijkste exportproduct. Je hebt daarvoor een warm en droog klimaat voor nodig en dat klopt ook wel. Vooral langs de zuid kust langs de baai van Santa Maria bloeit de laatste 10 – 15 jaar het toerisme op. Kite surfen, zwemmen en in de zon liggen zijn daar de belangrijkste trekpleisters. Op de oceaan loopt een flinke deining en die loopt ook de haven van Palmeira in. De Eendracht ligt dan ook flink langs de kade naar voor en naar achter te rijden, met lekke fenders, een gebroken tros en verfschade tot gevolg. De gasten worden welkom geheten door de schipper waarbij ook veiligheid en het programma aan de orde komen. Vervolgens maken de wachten kennis met hun kwartiermeesters.

Met de Noord-oost passaat gaan we langzaam naar het westen. Gedurende de avond en nacht komt de dolfijnen show langs. Ze achtervolgen de vliegende vissen die we in hele groepen uit het water zien komen. Eén vliegende vis komt bij ons aan dek schuilen.

Woensdag 5 december 2018.
Na de dolfijnen worden op de Hondenwacht ook inktvissen gespot. Zij komen op ons licht af en na zonsopkomst volgen de grienden die log voorbij zwemmen. Bij het ontbijt zijn er chocolade letters en pepernoten. Na het ontbijt beginnen de voorbereidingen. Sloepenrol en Instructie over lier behandeling volgen. Daarna wordt gezamenlijk zeil gezet. We liggen dan ongeveer 50 zeemijl oost van Sint Nicolaas eiland maar aangezien we weten dat de hoofdbewoner en zijn gevolg in Nederland zijn gaan we toch maar naar het zuiden richting het eiland Boa Vista. Met de heersende wind ligt dit eiland op onze koerslijn, daarom gaan we om 20.00 uur overstag en koersen we naar het WZW.

Donderdag 6 december 2018.
Met een windkracht 3 a 4 maken we een redelijke voortgang. Om 08.00 uur gaan we weer overstag met als doel om op een ZZO-lijke koers tussen eilanden Ilha do Maio en Ilha do Santiago door te varen ten einde morgenochtend de haven van Praia (Santigo) aan te lopen.

Vrijdag 7 december 2018.
’s-Nachts zeilen we langzaam voor de wind, met alleen de buitenkluiver op naar Praia. Om 08.00 zijn we voor de haven maar het is nog even wachten op de verplichte loods. Na het afmeren komen de diverse autoriteiten aan boord. Na het opleveren van diverse formulieren, handtekeningen en stempels wordt het schip vrijgegeven. De meeste opvarenden gaan de stad verkennen of met een excursie mee. Ook is het hier heel gebruikelijk dat je op straat een taxi aanhoud en een rit en een prijs afspreekt.

Zaterdag 8 december 2018.
Ook vandaag worden weer meerdere toertjes gemaakt over het eiland en de stad. Het is weer een hete dag en het kwik loopt op tot 34 graden in de schaduw. Om 17.00 is iedereen volgens planning weer aan boord en om 18.00 vertrekken we weer naar zee. Het was de bedoeling om naar Tarrafal baai aan de Noord-Westkust van Santiago te gaan. Echter van de autoriteiten krijgen we geen toestemming en er blijkt inmiddels ook een ankerverbod te gelden in de baai. De koers wordt daarop verlegd naar Vale de Caveleiros aan de westkust van het eiland Fogo.

Zondag 9 december 2018.
Even na 08.00 arriveren we op de rede waar we zo’n 350 meter van het haventje ten anker komen. Deze haven is net te ondiep voor ons. Met ons RIHB bootje pendelen we naar de wal. Eerst gaat de opperstuurman naar de wal om contact te leggen met de autoriteiten ter plekke. Daarna gaan de gasten en een deel van de bemanning de wal op. Een ieder zoekt vandaag zijn eigen weg. De grote attractie hier is de vulkaan die een aantal jaren geleden nog uitgebarsten is. De meesten bezoeken het nabij gelegen Soa Filipe. De avond en nacht wordt ten anker op de rede doorgebracht.

Maandag 10 december 2018.
Dankzij de contacten die gisteren gelegd zijn is er vandaag een excursie over het eiland en naar de vulkaan. In groepjes van 4 per taxi gaan de belangstellenden op stap. Met het eerste bootje terug komt ook de Maritieme Politie en de havenmeester aan boord. Deze controleren de laatste uitklaring uit Praia en controleren de paspoorten. Het plan is om vanavond als ieder weer aan boord is te vertrekken naar Mindelo op het eiland Sao Vincente. Dat belooft een mooie zeiltocht te worden.

Dinsdag 11 december 2018.
Het is een prachtige zeildag. Met bezaan, grootzeil, schoenerzeil, boomfok en binnenkluiver zeilen we met de NO passaat richting Mindenlo. In de loop van de avond begint de wind aan te trekken en neemt de scheepssnelheid toe tot boven de 10 knopen. Daardoor kunnen de zeilen al tijdens de Eerste Wacht omlaag. Het laatste stuk gaat op de motor. Het plan is om rond middernacht te ankeren buiten de haven.

Woensdag 12 december 2018.

Gedurende de Hondenwacht en de Dagwacht varen we op en neer op de motor. Om 08.30u blijkt er een ligplaats langs een kade voor ons te zijn en komt de loods aan boord om deze aan te wijzen. Na het afmeren komen de autoriteiten langs en daarna kan een ieder de wal op.
Dit blogbericht delen
Lieke en Femke, Rode Wacht

Live blog - Eilandhoppen Kaapverdie

10 December 2018
Lieke en Femke, Rode Wacht

Teamwork!

07 December 2018
Onbekend
Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL