SCHEEPSBLOG

171014 Herfst zeilreis

171014
14 oktober tot 21 oktober 2017
Oostende
Rotterdam

De witte wacht

Live blog - Herfst zeilreis

20 Oktober 2017
De witte wacht
SCHEEPSJOURNAAL SPREEUWDRACHT– 19 OKTOBER 2017 – WITTE WACHT

Beste lezers, allereerst zullen wij ons even voorstellen. Wij zijn de witte wacht tijdens de herfstreis. Wij bestaan uit negen personen waarvan zeven opstappers, één aspirant en één kwartiermeester. Wij zijn de internationale wacht van deze reis. Onze voertaal is Vlaams met een vleugje Nederlands en Engels.

Aan het begin van de reis moest iedereen aan elkaar wennen. Daarnaast waren veel van de werkzaamheden nog onbekend. Maar gaandeweg de reis beginnen we steeds meer een team te vormen. We ontdekken steeds meer wat er gedaan moet worden en de wacht gaat zichzelf steeds meer regelen. Waar de kwartiermeester aan het begin nog veel aanwijzingen gaf, zien we gaandeweg dat hij steeds meer zijn mond houdt. Dat is overigens geen overbodige luxe. Deze reis kent veel verschillende facetten: communicatieoefeningen, brandronden, theorielessen met krijt op het dek, muziek maken, lezen, de wal op en nog veel meer. Voor alles is de ruimte op de Eendracht. De bemanning oefent een man-over-boord, ze simuleren een brand en aan het begin van de reis deden we een sloepenrol met alle opstappers.

De communicatieoefening willen we nog even wat verder uitleggen. Voor deze oefening waren er twee rollen: een architect en een bouwer. De architect had de bouwtekening en de bouwer had de blokken. De bouwer zat in het dagverblijf en de architect zat in de theetuin. Beiden hadden zij een portofoon. Het doel was om het bouwwerk wat de architect voor zich had na te bouwen. De architect gaf via de portofoon instructies aan de bouwer. De oefening had als doel om te benadrukken hoe belangrijk goede communicatie aan boord van een schip is. We merkten dat instructies of boodschappen anders geïnterpreteerd kunnen worden dan de bedoeling was. We hebben gemerkt hoe verkeerd interpretabele communicatie tot verwarring kan leiden. Zaak is dus om veel te oefenen en je daar goed in te scholen.

Elke ochtend/middag krijgen we een update van Leeke (de schipper) over de stand van zaken. We zitten nu exact in het midden tussen Nederland en Engeland. Rond de lunch zaten we ter hoogte van Amsterdam. De verwachting is dat de komende tijd, tijdens onze nachtwacht (00:00-04:00), de wind gaat toenemen. Vannacht zullen we misschien met stormtuig gaan varen. Uiteindelijk willen we zaterdag weer veilig tegen de kant liggen in Rotterdam.

Vandaag en gister stond in het teken van vogels. De vorige blog ging ook al over ‘de stormvogel’. Maar, er zijn veel ontwikkelingen in de zaak geweest. Er komen steeds meer vogels aan boord. Helaas zijn ze vaak al zo uitgeput en uitgehongerd dat ze niet meer te redden zijn. Zo hadden we één spreeuw die het zelf niet meer zag zitten. Hij hupte zo de verschansing over om opgeslokt te worden door de vredige zee. Ter nagedachtenis aan deze, en vele andere gevallenen, willen we de Eendracht graag omdopen tot de Spreeuwdracht. Het voorstel gaat binnenkort richting de directie.

Varen op de Eendracht willen we als volgt omschrijven: Het is een gezellige teambuilding. Mensen die allemaal een passie delen. Op zoek naar het onbekende, en het aangaan van de strijd met weer en wind. Uiteindelijk hebben we één doel, al het andere zakt naarmate de tijd vordert, verder weg. Dat doel is veilig en plezierig varen over zee.

We zouden dit varen iedereen aanraden.
Voor nu laten we het hierbij, tot gauw aan boord van de Eendracht!

Groetjes,
De witte wacht

Marleen, Iris, gele broeken René, Peter, Keith, Johan, meester-René, Marieke en Vincent

//#zeilschipeendracht #sailingshipeendracht
Rode wacht

Live blog - Herfst zeilreis

19 Oktober 2017
Rode wacht
Jan en Erna van de blauwe wacht

Live blog - Herfst zeilreis

15 Oktober 2017
Jan en Erna van de blauwe wacht
Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL